Życie i twórczość Nikifora Krynickiego - Krawczyk, Julia (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Artykuł ma charakter przeglądowy, traktujący o życiu i twórczości Nikifora Krynickiego. W artykule przedstawiono jego biografię, umiejętności malarskie, zachowanie w tym świecie, styl malowania i sławę. Praca porusza również kwestię wykluczenia społecznego malarza ze względu na jego niepełnosprawność.