Nie(dostosowanie) w zakresie dostępności kultury do osób z niepełnosprawnością ruchową - Więcek, Sara (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Ludzie odczuwają potrzebę uczestniczenia w życiu kulturalnym, również osoby niepełnosprawne. Czasami opłaty za tę potrzebę są uniemożliwiane przez bariery ekonomiczne, psychologiczne, kulturowe, społeczne i architektoniczne. Pomimo licznych działań na rzecz włączania osób z niepełnosprawnościami, nadal obserwuje się niewystarczające dostosowanie techniczne instytucji kultury i środków transportu. Do najczęściej spotykanych udogodnień należą: adaptacje budynków, w tym obecność toalet dla osób poruszających się na wózku inwalidzkim, pochylnie, platformy, rampy, windy, niskie progi i krawężniki. Warto również zwrócić uwagę na utrudnienia wynikające z braku stałych dostosowań. Wielokrotnie podkreśla się konieczność wcześniejszego zgłaszania przybycia osób z niepełnosprawnościami do danego obiektu. Sprawia to, że zjawisko inkluzji jest jedynie pozorne i wiąże się z izolacją osób z niepełnosprawnością ruchową.