Sztuka teatralna w artystycznym odbiorze niewidomego widza - Borecka, Patrycja (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Niniejszy artykuł porusza kwestię znaczenia sztuki teatralnej w percepcji artystycznej niewidomej publiczności. Ukazuje znaczącą rolę, jaką odgrywa teatr w życiu osoby niewidomej. Artykuł ukazuje również aktywność twórczą osób niewidomych związaną ze sztuką teatralną oraz ich doświadczenie kultury wysokiej.