Znaczenie aktywności artystycznej i sztuki oraz ich wpływ na samoocenę osób z uszkodzonym słuchem będących członkami krakowskiego oddziału Polskiego Związku Głuchych - Adamczyk, Katarzyna; Borecka, Patrycja (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Niniejszy artykuł porusza temat sztuki i aktywnego uczestnictwa w niej osób z wadą słuchu. Badania przeprowadzone na powyższy temat potwierdzają tezę, że sztuka i aktywny udział w działaniach artystycznych mają pozytywny wpływ na samoocenę i pewność siebie osób z wadą słuchu.