Włączanie osób z niepełnosprawnością intelektualną do społeczeństwa poprzez sztukę - Łukaszczyk-Cibiorz, Jasmina (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Artykuł przedstawia zagadnienie włączania osób z niepełnosprawnością intelektualną do społeczeństwa poprzez sztukę. Tekst ukazuje istotę inkluzji społecznej w kontekście ogólnym oraz jej znaczenie dla osób z niepełnosprawnościami, w tym z niepełnosprawnością intelektualną. Autorka wyjaśnia, czym jest wychowanie przez sztukę i wyjaśnia jego znaczenie dla pełnienia przez sztukę funkcji społecznej. Ponadto wyjaśnia znaczenie arteterapii i upubliczniania twórczości artystycznej osób z niepełnosprawnością intelektualną w celu ich zrozumienia i zwiększenia akceptacji. Autorka zwraca szczególną uwagę na wspieranie aktywności artystycznej osób z niepełnosprawnością intelektualną i promowanie arteterapii jako skutecznej formy terapii.