Wyrażanie emocji poprzez sztukę na przykładzie dzieł znanych artystów z niepełnosprawnością - Łukaszczyk-Cibiorz, Jasmina (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Artykuł ukazuje zagadnienie wyrażania emocji poprzez sztukę na przykładach dzieł znanych niepełnosprawnych artystów. Autorka wyjaśnia pojęcie arteterapii i jej znaczenie w kontekście terapii i rehabilitacji osób niepełnosprawnych. Artykuł przedstawia znaczenie dzieł znanych artystów z niepełnosprawnościami dla świata kultury, a także wyjaśnia emocje doświadczane przez artystów z niepełnosprawnościami na przykładzie ich sztuki. Na koniec autorka wspomina o swojej refleksji na temat znaczenia sztuki dla społeczeństwa.