Arteterapia jako ważny element rehabilitacji osób z niepełnosprawnością intelektualną - Pacura, Aleksandra; Shtohryn, Tamara (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Ten artykuł dotyczy skuteczności arteterapii w rehabilitacji osób z niepełnosprawnością intelektualną. Zawiera informacje na temat tego, czym jest arteterapia i kto ją zainicjował. Ponadto wyjaśnia związek między arteterapią a rehabilitacją oraz przedstawia najważniejsze cele terapeutyczne w pracy z osobami z niepełnosprawnością intelektualną. Artykuł mówi o zmianach w sposobie myślenia o osobach z niepełnosprawnością intelektualną, jakie zaszły na przestrzeni lat. Pokazuje pewną ewolucję w postrzeganiu tych osób z tych, które mają tylko deficyty, do tych, które mają również zdolności. Ukazuje również najważniejszy cel arteterapii - wzmocnienie poczucia własnej wartości u osób z niepełnosprawnością intelektualną. Artykuł podkreśla również niezaprzeczalną rolę arteterapeuty, którego zadaniem jest motywowanie tych osób do aktywności. Zawiera również opisy przykładowych technik arteterapeutycznych: biblioterapii, choreoterapii, dramaterapii, muzykoterapii i arteterapii.