Znaczenie zajęć kreatywnych dla rozwoju ucznia z niepełnosprawnością intelektualną - Żmuda, Maria (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Kreatywność to umiejętność i postawa szczególnie cenna przy rozwiązywaniu trudnych spraw i problemów życia codziennego. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i rozwija się przez całe życie jednostki. Zajęcia kreatywne to z pewnością jedne z bardziej wymagających lekcji dla nauczyciela, trzeba przygotować na nie wiele różnych materiałów, stale obserwować uczniów i dbać o ich bezpieczeństwo, a także stworzyć odpowiednią atmosferę. Ostatecznie w szkołach specjalnych chodzi przede wszystkim o dobro uczniów, o sens ich życia, o rozwijanie ich zdolności i talentów, a to z pewnością dzieje się podczas twórczo przygotowanych, różnorodnych i prawidłowo prowadzonych zajęć kreatywnych.