Sztuka w życiu osób z głębszą niepełnosprawnością intelektualną – zajęcia rozwijające kreatywność w szkole specjalnej - Czudek, Aleksandra; Głowacka, Kamila (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Sztuka jest ważną częścią życia wielu ludzi. Dotyczy to również osób z niepełnosprawnością intelektualną. W szkole specjalnej mają zajęcia kreatywne. Jest to dla nich okazja do kontaktu ze sztuką. Osoby z niepełnosprawnością intelektualną mogą tworzyć wspaniałe dzieła sztuki. W artykule przedstawiono cele, zadania i sugestie dotyczące działań twórczych.