Teatr i sztuka w życiu osób z niepełnosprawnością intelektualną na przykładzie wybranych form teatralnych - Batko, Izabela; Dróżdż, Julia (Zeszyty Naukowe Pedagogiki Specjalnej, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie społeczeństwu roli teatru w życiu osób z niepełnosprawnością intelektualną. Autorki przedstawiają definicję i znaczenie arteterapii, która wykorzystywana jest na różne sposoby podczas zajęć z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi. Analizowana w artykule sztuka teatralna ma przede wszystkim uświadomić społeczeństwu, że osoby z niepełnosprawnością intelektualną również mogą wyrażać swoje emocje i dzielić się doświadczeniami dzięki występom na scenie. Ponadto autorzy, na podstawie wywiadów przeprowadzonych na dwóch grupach aktorów, opisali funkcjonowanie stowarzyszeń artystycznych osób z niepełnosprawnościami oraz scharakteryzowali ich dotychczasową działalność i osiągnięcia.